вторник, 17 януари 2012 г.

Джеймс Уорлик за България



Уорлик: „Българите са велик народ!“
06.01.2012 г. в-к "Преса"

Американският посланик в БЪЛГАРИЯ, негово превъзходителство г-н Джеймс Уорлик, подразнен от разпространяващите се напоследък измислени статии относно положението в БЪЛГАРИЯ, публикува своя статия в днешният брой на вестник „Преса“ под заглавието „Българите са велик народ“, чиято цел е както се разбира, да затвори веднъж завинаги устата на клеветниците и да вдъхне вяра на обикновените българи, че името на БЪЛГАРИЯ ще пребъде во веки веков. Препечатваме статията изцяло и изказваме искрената си благодарност на г-н Уорлик за този урок по родолюбие:

“ Драги българи, не се поддавайте на евтините манипулации на анонимни платени драскачи, служещи единствено на чужди интереси и собствения си търбух. Вие сте велик народ! Аз изпитвам неописуема радост, че професионалният и житейският ми път ме доведоха във вашата ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Колкото повече научавам за вашата история, толкова повече осъзнавам, колко малко знам за света и вашият принос за развитието му. Чета, научавам и не мога да спра да се удивлявам, а интереса ми расте ли расте и става все по неутолим.

Аз се зарових в дебрите на най-новите открития на видни ваши патриоти и въпреки оскъдните доказателства, но благодарение на желязната логика на тяхната мисъл, осъзнах, че вие сте може би най-древната нация населяваща тази благословена планета. Не се съмнявам, че следи от българският гений скоро ще бъдат открити в построяването на Египетските пирамиди и великата китайска стена, която нищо чудно да е била построена за да предпази Китай от мощта на БЪЛГАРИЯ. Убеден съм, че единствения човек получил просветление – Буда, е българин понеже името му започва с Б. Но да оставим засега тези несъмнени бъдещи открития и да се обърнем към доказаната и известна българска история, където поводите за национална гордост и международна завист са неизброими.

Покланям се на великия кан Кубрат и неговия завет към синовете му да се държат заедно, като сноп съчки, за да можете българите да оцелеете и да помагате в развитието на световната демокрация. Ах колко плаках, когато разбрах как този съвет е бил пренебрегнат. Проклинах мига, когато синовете му са решили да се разделят и си представях с тъга и въодушевление какво би представлявала БЪЛГАРИЯ сега, ако го бяха послушали. Но не всичко е изгубено, новите български политици не позволяват словата на Кубрат да заглъхнат и са ги турили на фасадата на народното ви събрание, което въдхва един небивал оптимизъм в мен относно вашето бъдеще на велика демокрация.

Но и разделени българите са велики. Какво да кажем за останалите, когато Аспарух, най-младият от всички успява да постави на колене Византия, да отнеме най-плодородната и провинция, и да основе нова България. Какъв велик триумф сте преживели вие българите преди 1300 години, триумф какъвто малко други народи са успели да постигнат, че и да доживеят до днешни дни за да се похвалят. Но да бе само Аспарух ще кажат завистниците – случайност, но не би. Вашите канове затварят устите и на най-върлите ви противници и плювачи. Кой друг народ е имал предводители като Омуртаг, Тервел и Крум страшни. Колко народи могат да се похвалят, че Източната Римска империя им е плащала данък. Кой щеше да спре арабите да опустошат Европа, ако не бяха Тервел и българите?

А Крум? Когато четях за неговите подвизи се страхувах така, както не се бях страхувал докато четях романите на Стиивън Кинг. Събуждах се нощем облян в пот и докосвах главата си за да се уверя, че си е на мястото, а не превърната в обкована със сребро чаша, каквато участ е споходила византийският император Никифор І Геник. Велик народ сте вие българите, велик и страшен. Учудвах се как така сте приели християнството, а не сте наложили тенгрианството за световна религия, но неведоми са пътищата български, а и кой съм аз, че да поставям под въпрос величието на постъпките на свети княз Борис Покръстител. Кой друг народ може да се похвали, че знае кой и кога му е създал азбуката и че вобще има собствена азбука. Как жадувах да бъда един от учениците на светите братя и сега университета ви да носи името „Свети Джеймс Преславски“

Коя друга държава може да се похвали, че се е простирала на три морета (въпреки, че според мен са поне пет, но вие броите само по-големите и със снизхождение на което са способни само великите народи пропускате незначителните)? Дори и днес моята държава не може да достигне подобно географско величие и бреговете й се мият едва от два океана. Ах как благодарях на бога, че САЩ не са съществували още, когато Симеон Велики е градил българската империя. Представях си и изтръпвах при мисълта,какво би се случило с нас ако ви бяхме съседи в края на 9-и и началото на 10-и век.

Изпаднах в депресия и мислех за самоубийство, когато прочетох за ослепените Самуилови войни. Исках да си извадя едното око, а останалите от персонала на посолството да ослепя, за да споделим величието на тази българска трагедия и да изразим своята съпричасност към мъката на великият български народ. Но въпреки това българският народ оцеля. Какво са двеста години византийско робство – лека тренировка за петстотин години турско. Велик народ сте вие българите, преки потомци на птицата феникс. Ах как целувах историята, когато четях за въстанието на Асен и Петър. Великите Асеневци възродиха отново ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Ах как желаех да съм при Клокотница и да нося копието на което бе набучен пергамента с неспазения от Теодор Комнин договор. Велик момент, велика битка, велика нация. Кой друг владетел би помилвал пленените войни и би ги освободил така както е сторил Иван Асен ІІ, неговото милосърдие и до днес личи в постъпките на вашите политици, достойни наследници на българските владетели.

Само аз си знам и моята секретарка, колко книги по българска история изпокъсах, докато четях за падането ви под турско робство. Колко сълзи пролях и колко гняв събрах. Ходих на Търново и хвърлях камъни от крепостта представяйки си как се съпротивлявам рамо до рамо със свети патриарх Евтимий. Приех православната вяра от ръцете на пловдивският митрополит Николай и дори пожелах да се замонаша в светата Рилска обител под името Евтимий, но Обама не ми разреши.

Но вие пак възкръснахте. Вие които търпяхте 500 години мъки, велики сте вие, какво представляват мъките на Иисус в сравнение с вашите? Вие сте тези , които изкупихте с робството си греховете на света. Ако не бяхте вие да омаломощите азиатския звяр, сега Обединена Европа нямаше да съществува. Аз ходих на Шипка и там хвърлях камъни от Орлово гнездо, исках да се почувствам българин, исках да усетя какво е да възкръснеш след 500 години. Заобичах Русия, без която вие не бихте се освободили и поднесох цветя пред паметника на цар Освободител. Как желаех ние да сме ви освободили и проклинах проклетото ни географско положение.

Българи, вашата история е изпълнена с величави моменти за които другите народи могат само да си мечтаят. Вие сте единствените успели да си запазят името на държавата едно и също през вековете изпълнени с перипетии. Знам, че сега живеете в трудни времена, но опирайте се на историята си, не я забравяйте и когато някой каже нещо срещу вас, набивайте му я в очите. Не съдете премиера си, че бил престъпник, той е дребна риба. Я вижте косовския премиер Хашим Тачи, та той е не само наркотрафикант, но и трафикант на органи, военнопрестъпник и масов убиец, ами Саддам, Кадафи и колко още други сатрапи, та вашия премиер е чист като слънце, обичайте го и го пазете, слушайте го и му се радвайте.

Уверявам ви, че ако се наложи, ако демокрацията във вашата държава бъде застрашена, ние ще дойдем и ще ви освободим, още повече след като вече знаем, че имате залежи на шистов газ. Дори и да изчезнете като нация, поради демографски срив, не трябва да се отчайвате. Колко други велики народи са изчезнали- маите, инките, ацтеките и т.н., но не са забравени и легенди за тях още се носят. И народите са като писателите и художниците, стават класици едва след като се изгубят от белия свят, едва тогава получават признание и заслужена оценка. Затова не се безпокойте, вие няма да бъдете забравени, а ще ви изучават във всички световни университети, а нищо чудно и пак да възкръснете, вие имате опит, пък и я вижте македонците, възкръснаха от нищото.

Но си мисля, че по-скоро други народи ще изчезнат преди вас, като холандците, чиито територии ще потънат поради глобалното затопляне. И още нещо искам да ви кажа, не се безпокойте за края на света, той няма да дойде когато кажат маите, а когато отредите вие по вашият прабългарски календар, който е най-точният на планетата. Защото аз вярвам, че вашият велик народ е отбелязал началото и ще бележи краят на света. Гордейте се, че сте българи! Наздраве!“

2 коментара:

Може да използвате в коментарите:
Снимка - [im]url на снимката[/im]
Color - [co="red"]текст[/co]
Marquee - [ma]текст[/ma]