петък, 6 януари 2012 г.

Първият хакер



През юни 1903 г. в знаменитият театър на Кралският институт в Лондон се възцарила тишина. Физикът Джон Амброз Флеминг се занимавал с настройката на тайнствен апарат, ново чудо на техниката - безжична система за връзка, изобретена от шефа му - Гулиелмо Маркони, който в това същото време се намирал в Корнуел - на 300 километра от Лондон.
Изведнъж апаратът още преди началото на демонстрацията изведнъж заработил. Отначало няколко пъти повторил една и съща дума, а после закачливо стихотворение, обвиняващо Маркони в това, че мами хората.
Кой е бил този пръв в историята хакер?!

Всичко започнало, когато през 1887 г. Хенри Херц доказал съществуването на електромагнитните вълни., предсказани от Джеймс Максуел. Херц получил искра между електродите на кондензатор, която се е 'прехвърлила' върху електродит ена друг кондензатор, намиращ се в другият край на стаята.
Маркони заграбил откритието и чрез своята компания се е намирал на върха на технологиите по това време.Маркони се е хвалил, че може да предава информация по целия сват и то така, че освен получателя никой друг не може да я получи.
А сега още преди демонстрацията някой с включил в линията им!
Кой бил този човек?
Това бил 39 годишният Невил Маскелин (Nevil Maskelyne) - професионален фокусник и изобретател.




Във връзка със своята работа Маскелин се е интересувал от безпроводните технологии и ги използвал за своите фокуси. Например за палене на барут от разстояние. Той знаел в съвършенство азбуката на Морз и я ползвал също за фокусите си с отгатване, където някой негов служител в публиката му подсказвал. През 1900 г. Маскелин успял да направи радиовръзка между повърхността на земята и балон, намиращ се на 16 километрова височина. Но амбициите му били попарени от купчината патенти, регистрирани от Маркони. И той намерил най-подходящият начин да му отмъсти. А и да покаже, че радиосъобщенията не са засекретени за останалите слушащи ги.
А как е станало хакването? Големите британски телеграфни компании, които имали хиляди километри прекарани кабели по целият свят се почуствали уязвими от новата технология. Те помолили Маскелин да проучи въпроса.
Магьосникът издигнал 50 метрова радиоантена на скалите западно от Порткерно за да подслушва съобщенията, изпращани от 'свръхконфедициалната' система на Маркони. Той долкадвал на компанията, че всичко се чува превъзходно.
Маркони запатентовал обменът на информация с безжична връзка на определена честота. Колкото и смешно да ни изглежда сега той си е мислил, че така ще се спаси от подслушване. Маскелин, обаче недвусмислено му показал как стоят нещата...
Асистентът на Маркони - Флеминг няколко седмици се пенил в пресата, като се опитвал да изкара Маскелин престъпник. Но Маскелин се е защитил успешно, като показал очевидните факти - връзката, създадена от Маркони не е непробиваема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може да използвате в коментарите:
Снимка - [im]url на снимката[/im]
Color - [co="red"]текст[/co]
Marquee - [ma]текст[/ma]