понеделник, 26 ноември 2012 г.

За пушенето

Омръзна ми всеки ден да ме облъчват с измислени вреди от тютюнопушенето!
И затова пък аз ще публикувам за някои важни ползи от него.




1. “Екип на д-р Джордж Мнацаганиан от университета в Аделаида изследвал 11 000 възрастни пушачи и с изненада установил, че колкото по-отдавна са пушили, толкова по-рядко са били подлагани на ставни операции вследствие на артрит и други заболявания.
Тези, които са били подвластни на порока над 47 години, били изложени на 51 процента по-малък риск от подобни хирургически намеси, сравнени с непушачите.
Това е първото изследване, което установява пряката зависимост между броя на годините, прекарани с никотинова зависимост, и намаления риск от ставни операции.
Мнацаганиан и екипът му не могат да обяснят докрай откритието си. Предполага се, че никотинът стимулира клетките на хрущялите в ставите, което им помага за потискане на ефекта от остеоартрита.
Сега на учените им предстои да установят как точно действат тези механизми. Но те предупреждават – каквито и нови стратегии да бъдат разработени за ставна профилактика, те със сигурност няма да включват насърчаването на тютюнопушенето, който си остава един високорисков порок, информира БТА.”


2. “През последното десетилетие, ново изследване ни научи повече за това, как никотина влияе на мозъка и тялото. Част от него е добрата новина – например, за по-ниска честота на болестта на Алцхаймер при пушачите. Изследванията сочат съединение, наречено ацетилхолин, като основната причина. Никотинът е структурно подобен на ацетилхолина, естествено съединение, което служи като невротрансмитер. Никотинът се свързва с нервните рецептори и прави нервните клетки честотно трептящи. В едно проучване, на група от пациенти с Алцхаймер бяха дадени никотинови лепенки, а други са получили плацебо. Тези с никотиновите лепенки поддържат познавателни способности, по-дълго и понякога дори се наблюдава възстановяване на загуби на когнитивната функция. Проследяване на проучването показва, че никотинът може да стимулира и развитието на познавателните способности при по-възрастни хора, които не страдат от болестта на Алцхаймер, но които изпитват типичен психически спад, свързан със старостта”


3. “През 2000 г. проучване, проведено в Станфорд, разкрива изненадващи резултати за ефектите на никотина върху кръвоносните съдове. Противно на популярното мнение, проучването показва, че никотинът увеличава растежа на нови кръвоносни съдове. Откритието може да доведе до нови лекарства за диабет. Много хора с тежък диабет имат лоша кръвоносна циркулация, което може да доведе до гангрена и в крайна сметка, ампутация на крайник.”


4. Доцент Ернест Громан, шеф на Виенския институт по изследване на никотина към университета, и шведският професор Карл Фагерстрьом, пионер в изследването на никотина, публикуваха научен доклад, според който цигарите били по-скоро безвредни, макар към тях да се привиквало. Тютюнът премахвал стреса, успокоявал физиката и психиката или ги стимулирал - според нуждите на момента.Цигарите не са вредни
Според виенския доклад, публикуван в научното сп. Wiener Klinische Wochen-schrift: никотинът е най-популярната и употребявана психодрога в света след кофеина; към субстанцията бързо се привиква, но тя по-скоро не е вредна, напротив - стимулира кондицията на организма и премахва стреса.
Сега внимание: никотинът сам по себе си не причинява рак. Употребата му не води до сърдечен инфаркт. Според учените Громан и Фагерстрьом пушачите приемат заедно с никотина вредни съставки като въглероден окис и множество други субстанции, потенциални причинители на рак. Техният извод е, че трябва да се създадат законови норми за безвредната консумация на никотин - т. е. цигарите да са възможно изчистени от допълнителни добавки.
Дни по-късно в разрез с всички досегашни научни тези и доказателства американски учени публикуваха изследване върху 35 000 души, според което пасивното пушене изобщо не е вредно. Всички изследвани никога през живота си не били запалвали цигара, но край тях вечно някой димял. Нито един от пасивните пушачи не е развил някоя от смъртоносните болести, приписвани на цигарения дим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може да използвате в коментарите:
Снимка - [im]url на снимката[/im]
Color - [co="red"]текст[/co]
Marquee - [ma]текст[/ma]