петък, 5 ноември 2010 г.

Божията формула


Жозе Родригеш душ Сантуш:
„Островът на тъмнината”
„Кодекс 632”
„Божията формула”

Лично на мен, като физик романа "Божията формула" ми беше безкрайно интересен. В него има доста подробни диалози, обясняващи на читателя за какво става въпрос в нашата Вселена. Методът е стар, използван още от древните китайски, древногръцки и индийски философи - начетен разбирач си лафи с някой незапознат с материята. Но нивото на тези разговори в романа е перфектно балансирано и разбираемо както и за физици, така и за домакини. Скоро попаднах на една мноооого дебела книга (която ще си купя все някога)засягаща същата тематика, но вече само с научен език. Романа "Божията формула" върши същата работа, но е разбираема за всеки човек, имал щастието да я прочете.
Напрегнато действие, тежки житейски ситуации, любов, наука от най-високо ниво и то не научна фантастика, а НАУКА - това е тази книга.


Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик. Баща му е лекар, който оказва помощ на пострадали при военните сблъсъци в разкъсваната от гражданска война страна. След обявяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се установява в Лисабон. Не след дълго те се преместват да живеят в португалската колония в Китай – Макао. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като репортер в местното радио. Сантуш завършва журналистика в Лисабон и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният репортер чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави репортажи за военните конфликти в различни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица престижни международни награди. Дълго време топрепортерът на Португалия отлично съвместява ангажиментите си като директор на новините на Португалската национална телевизия и сътрудник на Си Ен Ен.
Всички научни данни, представени в „Божията формула”, са верни. Всички научни теории, изложени в тази книга,са защитени от физици и математици, твърдят издателите. Така на базата на научни данни авторът гради реалистичен и динамичен сюжет, в който е разкрита най-голямата загадка в историята на човечеството. Жозе Родригеш душ Сантуш създава един от най-интелигентните трилъри в съвременната световна литература. За по-малко от три месеца след излизането си „Божията формула” става абсолютен бестселър и книга на годината. Тя е най-продаваната книга в Португалия, като измества от челното място новите заглавия на автори като Дан Браун, Паулу Коелю, Джоан Роулинг, Джон Гришам и Исабел Алиенде.

1 коментар:

  1. Хе, аз те изпреварих
    Като се махнат любовните сцени, книгата е доста добра и ...разбираема, както казваш.
    :)

    ОтговорИзтриване

Може да използвате в коментарите:
Снимка - [im]url на снимката[/im]
Color - [co="red"]текст[/co]
Marquee - [ma]текст[/ma]