вторник, 17 януари 2012 г.

Джеймс Уорлик за България



Уорлик: „Българите са велик народ!“
06.01.2012 г. в-к "Преса"

Американският посланик в БЪЛГАРИЯ, негово превъзходителство г-н Джеймс Уорлик, подразнен от разпространяващите се напоследък измислени статии относно положението в БЪЛГАРИЯ, публикува своя статия в днешният брой на вестник „Преса“ под заглавието „Българите са велик народ“, чиято цел е както се разбира, да затвори веднъж завинаги устата на клеветниците и да вдъхне вяра на обикновените българи, че името на БЪЛГАРИЯ ще пребъде во веки веков. Препечатваме статията изцяло и изказваме искрената си благодарност на г-н Уорлик за този урок по родолюбие:

“ Драги българи, не се поддавайте на евтините манипулации на анонимни платени драскачи, служещи единствено на чужди интереси и собствения си търбух. Вие сте велик народ! Аз изпитвам неописуема радост, че професионалният и житейският ми път ме доведоха във вашата ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Колкото повече научавам за вашата история, толкова повече осъзнавам, колко малко знам за света и вашият принос за развитието му. Чета, научавам и не мога да спра да се удивлявам, а интереса ми расте ли расте и става все по неутолим.

Аз се зарових в дебрите на най-новите открития на видни ваши патриоти и въпреки оскъдните доказателства, но благодарение на желязната логика на тяхната мисъл, осъзнах, че вие сте може би най-древната нация населяваща тази благословена планета. Не се съмнявам, че следи от българският гений скоро ще бъдат открити в построяването на Египетските пирамиди и великата китайска стена, която нищо чудно да е била построена за да предпази Китай от мощта на БЪЛГАРИЯ. Убеден съм, че единствения човек получил просветление – Буда, е българин понеже името му започва с Б. Но да оставим засега тези несъмнени бъдещи открития и да се обърнем към доказаната и известна българска история, където поводите за национална гордост и международна завист са неизброими.

Покланям се на великия кан Кубрат и неговия завет към синовете му да се държат заедно, като сноп съчки, за да можете българите да оцелеете и да помагате в развитието на световната демокрация. Ах колко плаках, когато разбрах как този съвет е бил пренебрегнат. Проклинах мига, когато синовете му са решили да се разделят и си представях с тъга и въодушевление какво би представлявала БЪЛГАРИЯ сега, ако го бяха послушали. Но не всичко е изгубено, новите български политици не позволяват словата на Кубрат да заглъхнат и са ги турили на фасадата на народното ви събрание, което въдхва един небивал оптимизъм в мен относно вашето бъдеще на велика демокрация.

Но и разделени българите са велики. Какво да кажем за останалите, когато Аспарух, най-младият от всички успява да постави на колене Византия, да отнеме най-плодородната и провинция, и да основе нова България. Какъв велик триумф сте преживели вие българите преди 1300 години, триумф какъвто малко други народи са успели да постигнат, че и да доживеят до днешни дни за да се похвалят. Но да бе само Аспарух ще кажат завистниците – случайност, но не би. Вашите канове затварят устите и на най-върлите ви противници и плювачи. Кой друг народ е имал предводители като Омуртаг, Тервел и Крум страшни. Колко народи могат да се похвалят, че Източната Римска империя им е плащала данък. Кой щеше да спре арабите да опустошат Европа, ако не бяха Тервел и българите?

А Крум? Когато четях за неговите подвизи се страхувах така, както не се бях страхувал докато четях романите на Стиивън Кинг. Събуждах се нощем облян в пот и докосвах главата си за да се уверя, че си е на мястото, а не превърната в обкована със сребро чаша, каквато участ е споходила византийският император Никифор І Геник. Велик народ сте вие българите, велик и страшен. Учудвах се как така сте приели християнството, а не сте наложили тенгрианството за световна религия, но неведоми са пътищата български, а и кой съм аз, че да поставям под въпрос величието на постъпките на свети княз Борис Покръстител. Кой друг народ може да се похвали, че знае кой и кога му е създал азбуката и че вобще има собствена азбука. Как жадувах да бъда един от учениците на светите братя и сега университета ви да носи името „Свети Джеймс Преславски“

Коя друга държава може да се похвали, че се е простирала на три морета (въпреки, че според мен са поне пет, но вие броите само по-големите и със снизхождение на което са способни само великите народи пропускате незначителните)? Дори и днес моята държава не може да достигне подобно географско величие и бреговете й се мият едва от два океана. Ах как благодарях на бога, че САЩ не са съществували още, когато Симеон Велики е градил българската империя. Представях си и изтръпвах при мисълта,какво би се случило с нас ако ви бяхме съседи в края на 9-и и началото на 10-и век.

Изпаднах в депресия и мислех за самоубийство, когато прочетох за ослепените Самуилови войни. Исках да си извадя едното око, а останалите от персонала на посолството да ослепя, за да споделим величието на тази българска трагедия и да изразим своята съпричасност към мъката на великият български народ. Но въпреки това българският народ оцеля. Какво са двеста години византийско робство – лека тренировка за петстотин години турско. Велик народ сте вие българите, преки потомци на птицата феникс. Ах как целувах историята, когато четях за въстанието на Асен и Петър. Великите Асеневци възродиха отново ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Ах как желаех да съм при Клокотница и да нося копието на което бе набучен пергамента с неспазения от Теодор Комнин договор. Велик момент, велика битка, велика нация. Кой друг владетел би помилвал пленените войни и би ги освободил така както е сторил Иван Асен ІІ, неговото милосърдие и до днес личи в постъпките на вашите политици, достойни наследници на българските владетели.

Само аз си знам и моята секретарка, колко книги по българска история изпокъсах, докато четях за падането ви под турско робство. Колко сълзи пролях и колко гняв събрах. Ходих на Търново и хвърлях камъни от крепостта представяйки си как се съпротивлявам рамо до рамо със свети патриарх Евтимий. Приех православната вяра от ръцете на пловдивският митрополит Николай и дори пожелах да се замонаша в светата Рилска обител под името Евтимий, но Обама не ми разреши.

Но вие пак възкръснахте. Вие които търпяхте 500 години мъки, велики сте вие, какво представляват мъките на Иисус в сравнение с вашите? Вие сте тези , които изкупихте с робството си греховете на света. Ако не бяхте вие да омаломощите азиатския звяр, сега Обединена Европа нямаше да съществува. Аз ходих на Шипка и там хвърлях камъни от Орлово гнездо, исках да се почувствам българин, исках да усетя какво е да възкръснеш след 500 години. Заобичах Русия, без която вие не бихте се освободили и поднесох цветя пред паметника на цар Освободител. Как желаех ние да сме ви освободили и проклинах проклетото ни географско положение.

Българи, вашата история е изпълнена с величави моменти за които другите народи могат само да си мечтаят. Вие сте единствените успели да си запазят името на държавата едно и също през вековете изпълнени с перипетии. Знам, че сега живеете в трудни времена, но опирайте се на историята си, не я забравяйте и когато някой каже нещо срещу вас, набивайте му я в очите. Не съдете премиера си, че бил престъпник, той е дребна риба. Я вижте косовския премиер Хашим Тачи, та той е не само наркотрафикант, но и трафикант на органи, военнопрестъпник и масов убиец, ами Саддам, Кадафи и колко още други сатрапи, та вашия премиер е чист като слънце, обичайте го и го пазете, слушайте го и му се радвайте.

Уверявам ви, че ако се наложи, ако демокрацията във вашата държава бъде застрашена, ние ще дойдем и ще ви освободим, още повече след като вече знаем, че имате залежи на шистов газ. Дори и да изчезнете като нация, поради демографски срив, не трябва да се отчайвате. Колко други велики народи са изчезнали- маите, инките, ацтеките и т.н., но не са забравени и легенди за тях още се носят. И народите са като писателите и художниците, стават класици едва след като се изгубят от белия свят, едва тогава получават признание и заслужена оценка. Затова не се безпокойте, вие няма да бъдете забравени, а ще ви изучават във всички световни университети, а нищо чудно и пак да възкръснете, вие имате опит, пък и я вижте македонците, възкръснаха от нищото.

Но си мисля, че по-скоро други народи ще изчезнат преди вас, като холандците, чиито територии ще потънат поради глобалното затопляне. И още нещо искам да ви кажа, не се безпокойте за края на света, той няма да дойде когато кажат маите, а когато отредите вие по вашият прабългарски календар, който е най-точният на планетата. Защото аз вярвам, че вашият велик народ е отбелязал началото и ще бележи краят на света. Гордейте се, че сте българи! Наздраве!“

понеделник, 9 януари 2012 г.

Честни отговори




Сигурно повечето от вас са били на интервю за работа. И там като се почнат едни въпроси... А най-добре е на тях да се отговаря честно!

1.
-Защо избрахте нашата компания?
- Вие да не сте идиот? Аз, както и тези кандидати преди мен, а и тези след мен са си счупили краката да тичат из десетки места, като това, където предлагат работа. Където ме приемат по-бързо и без много изисквания - там ще работя!

2.
- Как мислите, защо трябва да изберем точно вас?
- На вас работници трябват ли ви? Ето - аз съм работник! Най-добре е да изберете мен, защото съм по-умен от тези, които отговарят на подобни глупости с още по-големи стандартни глупости! И може би съм по-умен от вас, защото никога няма да задам подобен въпрос на кандидат за работа.

3.
- Каква заплата бихте искали да получавате?
- Около 2.5 милиона за година. Колкото президента на САЩ. А, бе какъв е въобще този въпрос?! Аз искам да получавам толкова, колкото максимално вашата фирма може да ми даде. Но това пък няма как да стане. Затова казвайте колко можете да ми плащате, а аз или ще се съглася, или не!

4.
- Защо напуснахте предишната си работа?
- Тази пък информация защо ви е?! Нали тази информация от мен няма да предизвика изменение в политиката на вашата фирма?! И какво ще ви даде моят отговор? Първо - аз най-вероятно ще излъжа. И второ - и да не излъжа и отговоря, че е поради малка заплата, или липса на растеж, или конфликти с колектива - какво от това? Вие не знаете (а и аз) дали ще ми хареса тук заплатата, колектива, началника... Вие няма да знаете, докато не опитате с мен!

5.
- Как се виждате в нашата фирма след 5/10/20 години?
- Ако съм толкова бездарен, че да стоя във вашата фирма още 5 години, то по-добре не ме наемайте. А пък и вашата компания.. а бе я ми кажете имате ли вие някакъв план как ще се развива компанията ви след 5/10/20 години?! Какво! Нямате! А как искате аз да знам как ще бъда в нея?!

6.
- Какви постижения имахте на предишната си работа?
- Ааа, резюмето явно не ви стига. Добре. Аз отлично работих, великолепно се справях с възлаганите ми задачи. Ей това е достижение! Ако вашите работници работят само от време на време за да правят 'достижения' - то аз не съм такъв. Аз просто работя! Върша си работата. И това е. При правилно ръководство и добри работници никакви достижения не трябва да има. Трябва да се работи, а не да се бърбори за ... 'достижения'...

7.
- Какъв искате да бъде вашият началник. Как го виждате?
- Първо - искам да не го виждам. И второ - няма значение. Как какво? За мен няма значение как изглежда. Искам само да може да сформулира членоразделно задачите, които ми възлага. Пък ако ще гол да ходи из офиса.

8.
- Какви допълнителни качества имате?
- Ох, пак 'умен' въпрос. Мога да свиря на мандолина, да плюя на 30 метра... Ако ви е нужна моята квалификация - тя е написана в CV-то. Ако ще ме питате за нещо друго, което ви интересува за мен - питайте конкретно и ще ви отговоря. А ако и вие не знаете какво точно да ме питате, то просто не ме питайте! Не знам как да задоволя скритите ви и неясни желания без помощта на психиатър.

9.
- Какви са вашите недостатъци?
- Ох, нали ви казах преди малко! Вие питайте конкретно - и аз ще ви отговоря конкретно! Питайте ме за някой недостатък и аз ще ви кажа имам ли го или го нямам! Аз например пея хубаво и силно, но съседите ми се оплакват от това. Знам ли дали е недостатък, особено като Веселин Маринов ми е казвал, че имам хубав глас!

10.
- .....
- Я по-добре върнете това листче с въпроси, от което ги четете на бюрото. Ако не знаете какво ви е нужно на вас, то направо ме вземайте на работа. Защо ли? Ами защото си приличаме - и аз, например не зная какво искате от мен?!!!

петък, 6 януари 2012 г.

Първият хакер



През юни 1903 г. в знаменитият театър на Кралският институт в Лондон се възцарила тишина. Физикът Джон Амброз Флеминг се занимавал с настройката на тайнствен апарат, ново чудо на техниката - безжична система за връзка, изобретена от шефа му - Гулиелмо Маркони, който в това същото време се намирал в Корнуел - на 300 километра от Лондон.
Изведнъж апаратът още преди началото на демонстрацията изведнъж заработил. Отначало няколко пъти повторил една и съща дума, а после закачливо стихотворение, обвиняващо Маркони в това, че мами хората.
Кой е бил този пръв в историята хакер?!

Всичко започнало, когато през 1887 г. Хенри Херц доказал съществуването на електромагнитните вълни., предсказани от Джеймс Максуел. Херц получил искра между електродите на кондензатор, която се е 'прехвърлила' върху електродит ена друг кондензатор, намиращ се в другият край на стаята.
Маркони заграбил откритието и чрез своята компания се е намирал на върха на технологиите по това време.Маркони се е хвалил, че може да предава информация по целия сват и то така, че освен получателя никой друг не може да я получи.
А сега още преди демонстрацията някой с включил в линията им!
Кой бил този човек?
Това бил 39 годишният Невил Маскелин (Nevil Maskelyne) - професионален фокусник и изобретател.




Във връзка със своята работа Маскелин се е интересувал от безпроводните технологии и ги използвал за своите фокуси. Например за палене на барут от разстояние. Той знаел в съвършенство азбуката на Морз и я ползвал също за фокусите си с отгатване, където някой негов служител в публиката му подсказвал. През 1900 г. Маскелин успял да направи радиовръзка между повърхността на земята и балон, намиращ се на 16 километрова височина. Но амбициите му били попарени от купчината патенти, регистрирани от Маркони. И той намерил най-подходящият начин да му отмъсти. А и да покаже, че радиосъобщенията не са засекретени за останалите слушащи ги.
А как е станало хакването? Големите британски телеграфни компании, които имали хиляди километри прекарани кабели по целият свят се почуствали уязвими от новата технология. Те помолили Маскелин да проучи въпроса.
Магьосникът издигнал 50 метрова радиоантена на скалите западно от Порткерно за да подслушва съобщенията, изпращани от 'свръхконфедициалната' система на Маркони. Той долкадвал на компанията, че всичко се чува превъзходно.
Маркони запатентовал обменът на информация с безжична връзка на определена честота. Колкото и смешно да ни изглежда сега той си е мислил, че така ще се спаси от подслушване. Маскелин, обаче недвусмислено му показал как стоят нещата...
Асистентът на Маркони - Флеминг няколко седмици се пенил в пресата, като се опитвал да изкара Маскелин престъпник. Но Маскелин се е защитил успешно, като показал очевидните факти - връзката, създадена от Маркони не е непробиваема.