петък, 21 май 2010 г.

Големият Адронен Колайдер

Бууум! – разтърси се райската порта. Свети Петър с разрошена брада и с чаша недопито кафе (с малко коняк за вкус) открехна вратата и любопитно надникна навън. Нищо. Точно си оправи подпетеният чехъл и се врътна за да захлопне портата и фшшш… Двама човека с бели престилки и тънки брадички тип ‘катинарче’ с по два диоптъра очилца се материализираха пред погледа на светията.
- Кои сте вие и какво правите тук? – с дълбок уморен глас попита свети Петър.
- А, к'во ли правим и ние, а? А ..ааа.. къде сме?
- Къде сте – после ще ви кажа. А какво гръмна наоколо, че чак райската порта се разтресе, а?
- Нищо особено … Колайдера гръмна..
- Какво е това?
- Ами “Големият Адронен Колайдер”. Па гръмна си… Както си го пробвахме и – опа…
- А, бе вие добре ли сте, бе очилатковци такива?! Разбрахте ли какви сте ги надробили? Защо го построихте този колайдер?
- Хикс делихме.
- Какъв хикс?!
- Хикс бозони делихме на части. Един направихме, два направихме и после от два – един направихме.
- А, бе вие да не сте ги сбълскали?!!!
- А, не сме. Само ги ускорихме, а те сами се сблъскаха. и после – БУУУМ!
- Идиоти! Втори “Голям взрив” ли искахте да направите?
- То доста голям взрив се получи, но не беше най-голямия. Не достигнахме изчислената мощност. Само – бууууууумммм… и тишина!
- Да ви се невидят и експериментите и любопитството! Хайде влизайте. Само двамата ли сте?
- Да. Засега. След нас идват още 6 милиарда и половина…

четвъртък, 20 май 2010 г.

Premeditated Dying - Autumn


И пак:

Голям глас е Welmoed Veersma:
Autumn - Premeditated Dying

Search for alternative ways to satisfy the mind
Desperate to glance on the other side of life
Addicted to work up feelings of an unknown kind
Evoke emotions connected to a thousand-meter dive

I would die a bit, so I could reach the afterlife
Trusted there would be, something beyond our comprehension
I would live a bit, so I could fight my psychedelic strife
Hoping to survive, to tell about this unknown dimension

Passions no longer kept in hand, a burning desire for more
Like the sea encroaching on the land until I die
Like a ship that got wrecked and washed upon the shore

"In twisting tunnels of divine light
The angels sang a hymn for you
While spirits danced side by side
Then I knew: I had made my dream come true"

20-ти май

Днес е 20-ти май. А на тази дата са се случвали мнооого неща:
325 г. — Римският император Константин I Велики свиква в Никея Първия вселенски събор, на който е приет „символът на вярата“.
525 г. — При земетресение в Близкия изток загиват около 300 хиляди души.
1191 г. — Войските на английският крал Ричард Лъвското Сърце превземат Кипър.
1498 г. — Португалският мореплавател Вашку да Гама първи от европейските мореплаватели заобикаля Африка и пристига в Калкута, Индия.
1520 г. — Ернан Кортес разбива испанските войски, след като се обявява за независим владетел на Мексико.
1874 г. — Леви Щраус пуска за продажба първата партида сини памучни панталони с медни капси, станали известни по-късно като джинси.
1875 г. — Представители на 17 държави подписват в Париж Метричната конвенция, с която се постига единство в използваните мерни единици.
1875 — Княз Александър Дондуков-Корсаков встъпва в длъжност като руски императорски комисар в България.
1882 г. — С присъединяването на Италия към военния съюз между Германия и Австро-Унгария се създава Тройния съюз — организация, която по-късно предизвиква Първата световна война.
1900 г. — В Париж са открити Вторите Летни Олимпийски игри.
1902 г. — Куба става независима от САЩ република.
1927 г. — Саудитска Арабия получава независимост от Великобритания.
1932 г. — Енгелберт Долфус става канцлер на Австрия.
1932 — В СССР е въведен терминът социалистически реализъм като нов стил в литературата.
1963 г. — Сукарно е назначен за пожизнен президент на Индонезия и провъзгласен за Велик вожд на революцията.
1969 г. — Джон Ленън сключва брак с Йоко Оно в Гибралтар.
1972 г. — Създадена е обединената република Камерун.
1983 г. — От френския Институт „Пастьор“ официално се съобщава, че е изолиран вирусът на СПИН, от екип, ръководен от професор Люк Монтание.
1989 г. — В с. Пристое, Шуменско, е проведен първият митинг на български турци против „възродителния процес“.
2002 г. — Източен Тимор придобива независимост от Индонезия и става първата суверенна държава за 21 век.
2003 г. — Извършен е първият полет на първият частен космически кораб — SpaceShipOne.
2003 — Ватиканът публикува речник на съвременния латински език, в който са добавени термини, които широко се използват в настоящето.
2007 г. — Избори за Европейски парламент през 2007: В България се провеждат първите избори за членове на Европейския парламент.

За Ахмед Доган и алкохола



Вчера Ахмед Доган пак се изцепи: http://www.dnes.bg/politika/2010/05/19/dogan-bez-dps-stranata-ne-moje-da-se-upravliava.91333,1
То е ясно, че електората му е от пенсионирани граждани на България с турско самосъзнание. Вижда се и от публикуваният клип. Но нещо друго си мисля:
1. Пиян е. Безусловно. А аз като виден форумен алкохолик съм експерт по това човешко състояние.
2. Боли го, че не е във властта. Така го боли, че чак може да иницира един турски метеж в някой български район, където все още има влияние.
3. Говори ... мечтите си. Как ще го поканят пак във властта. Да, бе...
4. Цялото му словоизлияние е гнусно и по съдържание и по поставени цели. С него спуска един 'мост' към сегашното правителство и се моли да не бъде изгорен на секундата. Но което и ще се случи.
5. Доган вече не е фактор. Катоо му се отнеха парите и далаверите той вече е никой. И си го каза в почти прав текст в тази си реч. Ама много му се иска. Пак.
Ама няма вече 'келепир'....
За което лично аз съм доволен!

А, и да допълня с новината за поведението на Мохамед Реджеб след хващането му от полицията, че кара пиян и без книжка след сватба. То бяха кълбета, то бяха увъртания.
Първо по време на хващането му си каза, че е пил. Щото на сватаба това се правело... А вчера по новините ме изненада с тезата, че да - бил пил, ама кафе. Щото на сватба така се правело...
Д'еба!

вторник, 18 май 2010 г.

За пушенето

Пушенето е физиологически необходим за организма на човек процес. Никотинът убива 36 вида микроби, като от тях 8 са вредни. Под действието на никотина първи загиват старите и слаби мозъчни клетки. Смолистите вещества, които се отлагат при пушенето по вътрешните стени на белия дроб затрудняват достъпа на въздух до алвеолите с което принуждават организма да увеличи благотворно притока на кръв в белия дроб.
Без пушене аналогичен ефект може да се получи само с интензивни занимания със спорт и сложни дихателни упражнения. Сам по себе си процеса на всмукване на дима и особено пушаческата кашлица се явяват естествена и необходима дихателна гимнастика.
Непушачът преждевременно износва своят организъм, работейки без почивка за цигара. А никотинът убива коня в човека. Паленето на цигара помага в профилактиката на сериозните психически разстройства. Пушещите се отвличат от производствените проблеми, шегуват се и се забавляват. Всяка усмивка продължава живота на човека с минута, а всяка цигара го съкращава с 3 минути. Тоест за всяка изпушена цигара, ако се усмихне човек 3 пъти и митическата вреда от никотина ще спадне на нула. Освен това временният недостиг на кислород, по време на пушенето кара мозъка след изпушването на цигарата да работи с удвоена ефективност. Това естествено не важи за непушачите, чиито мислителни способности намаляват експоненциално заради монотонната работа и кислородното пренасищане.
Пушачът сам си избира да пуши, като при това изпробва различни сортове цигари, пури, пособия като лули и мундущуци, сортове тютюн. Непушачите се лишават от всички тези познания и емоции с което ощетяват своят вътрешен мир.
Как да се пуши – това е много важен въпрос. Ако около пушачът се вихрят кълба от дим – то пуши дилетант, хвърляш на въздуха ценен материал. Истинският пушач дълбоко вдишва димът и дълго го задържа в дробовете си, където поема всички ароматни компоненти. Такъв човек е екологически по-безвреден от непушачите, защото употребява по-малко кислород.
Пушачът е по-пригоден за оцеляване в екстремни условия. В джобът му винаги ще се намери кибрит или запалка за палене на огън или за осветяване на пещера. При пушачът няма проблеми да заговори някой или да се запознае. Само трябва да му поиска огънче, държейки незапалена цигара в ръка. Тази терапия се препоръчва на силно стеснителни хора, които не могат да заговорят момиче в дискотеката. Да не забравяме, че момиче, гледайки един пушач как дърпа от цигарата си, го оприличава на смучещо биберон бебе на подсъзнателно ниво. И затова мъжете пушачи имат такъв успех сред жените. Обратното – мъж гледайки пушеща жена си прави същата аналогия, но с друг физиологичен смисъл.
Волевите качества на пушачите достигат необичайно високо ниво, особено в периодите им на отказване на пушенето. А непушачите никога са нямали волята да започнат да пушат, да кажем на 45 годишна възраст.
И в заключение – ако попитате някой – „Да имате да ми дадете два лева?” със сигурност ще получите отрицателен отговор, докато на въпрос „Да имате една цигара?” със сигурност ще получите и цигара и разговор по темата.

ПС: Следварително се извинявам на тези, които са го чели на другото ми място!

понеделник, 17 май 2010 г.

За алкохола и мен

Цитат:
Редица проучвания описват връзката между умерената консумация на алкохол и относително ниския риск от развитието на диабет тип 2. Дали това се дължи на благоприятен ефект от алкохола обаче остава неясно.
Като се гледам не диабет тип 2 няма да хвана, ами и на тези на които им прелеят от моята кръв ще са 'ваксинирани' от този диабет до живот!
Още Ной след спасението си първата работа която свършил била да засади лозе, да направи вино и да се опие от него в чест на спасението си. Така е, като не си носиш мехове с вино в ноевият ковчег, а за сметка на това си взел мухи, стоножки, вирусите на СПИН, заразата с чума и т.н.
Алкохола поне елиминира всички тези мръсотии с директно изплакване на устата още от древни времена.
1. Алкохола дезинфекцира всичко, до което се докосне.
2. Алкохола разтваря 50% от известните лекарства, за да могат да се употребят по предназначение. Другите 50% се държат от растителните мазнини.
3. Алкохола действа по-силно от тревата за пушене. Марихуаната де... Той тренира черният дроб (единственият самовъзстановяващ се орган в човешкото тяло)за разлика от наркотиците удрящи директно в мозъка на употребяващият ги.
4. Ако попиташ непознат дали да го почерпиш една водка, или да го почерпиш една 'доза' ясно е каква ще е реакцията. Искащите почерпка са в пъти повече от искащите 'доза'.(слава Богу!!!)
А, бе ясно ви е, че нормалната употреба на алкохол е полезна. Иначе Господ нямаше да разреши негласно шмъркането на осветено вино в негова чест в църковните ритуали. Светеното вино си е носител на божествено просветление и изкупление в много религии. Само мюсюлманите се дърпат от тази традиция, защото Мохамед им е забранил да употребяват вино, но нищо не бил споменал за ракията, мастиката, рома и така нататък.
Да се надявам, че сте ме разбрали правилно.

вторник, 11 май 2010 г.

В библиотеката




Пак се записах в библиотека.
Вече трета по ред. Малка, квартална и тиха. Има си и пиано и библиотекарка с бяла коса. Класика.
Обичам мириса на стари книги и тишината между стелажите. Книгите са се наредили като обидени хлапета - също така тихи и различни по височина и външен вид. На повечето дрехите са окъсани и ремонтирани поне по два пъти. Малко са тези с лъскави корици или с еднаква височина.
Мирно си съжителстват и Флобер и Сичин еднакви в нещастието си никой да не ги е разлистил вече 5 години. А каква беше радостта на една стара книга, че някой я е взел за пръв път! И сега като я върна гордо ще показва печата с датата на останалите в редицата, а някои от тях тайно ще и завиждат, че е видяла мен и моето жилище и ще има какво да им разправя поне месец. Или година. Докато някой не избере пак книга от този стелаж.....